12. 1. 2022

Mi az a márkabizalom, és hogyan befolyásolja a márka sikerét

A bizalom az üzlet egyik alappillére. Ha az ügyfél megbízik a márkában, ismételten nála vásárol majd, és nem spórol a pozitív értékelésekkel. A bizalomvesztés olyan jelentős vállalatoknak is kárt okoz, mint a Boeing vagy a Facebook. Pontosan mit értünk márkabizalom (brand trust) alatt, és milyen hatással van a márkádra?

Mit jelent a márkabizalom (brand trust)?

A márkabizalom a márka hitelességének mértéke a vásárlók szemében. Azt tükrözi, hogy a vállalati branding mennyire tartja be a marketingstratégiában megfogalmazott ígéreteket és értékeket.

A megbízható márka…

 • minőségi termékeket biztosít optimális áron.
 • A szavakat tettek követik.
 • Hosszú távon pozitív értékeléseket kap.
 • Tiszteletben tartja ügyfélkörét.
 • Hatékony és segítőkész ügyfélszolgálattal rendelkezik.

A világ minden tájáról megszólított 16 000 felnőtt bevonásával végzett kutatás eredményei kimutatták, mely tényezők a legfontosabbak a márkabizalom szempontjából. A végeredmény egyértelmű: a megbízható márka gondoskodik az ügyfelek és az alkalmazottak jólétéről, aktívan oldja a belső és társadalmi problémákat. Forrás: MarketingCharts.com

Miért elengedhetetlen a márkabizalom a márka sikeréhez?

A magas bizalomszint több okból is elengedhetetlen az üzleti életben:

 • Befolyásolja a vásárlási döntéseket. Az emberek 81%-a csak olyan márkáknál vásárol, amelyekben megbízik. Ezzel szemben, a megkérdezettek több
  mint fele
   hajlandó bojkottálni egy márkát, ha úgy érzi, hogy becsapták.
 • Biztosítja a stabilitást globális válság idején. A veszélyben lévő emberek jobban szeretik azt, amit ismernek. A kutatások bizonyítják, hogy a jelenlegi koronavírus-járványra reagálva a vásárlók határozottan előnyben részesítik azokat a márkákat, amelyekben bíznak. Nem meglepő, hogy a lokalizált vállalatok, például a McDonald's, a KFC vagy az Oreo eladásai fellendültek.
 • Márkahűséget épít. A szolgáltatások állandó minősége, a hitelesség és a megbízhatóság hűséges vásárló formájában hozza meg gyümölcsét. Ő pedig soha nem habozik, kihez forduljon vásárláskor, nem hagyja, hogy a konkurencia elcsábítsa.
 • Olyan közösséget hoz létre, amely növeli az elérésedet. Az elégedett ügyfél büszke arra, hogy milyen jól érzi magát. Az eredmény pedig pozitív vélemények, közösségi média bejegyzések, YouTube-vélemények vagy ajánlások a családnak és a barátoknak.
 • Segíti a terjeszkedést és az újításokat. Azok a hűséges vásárlók, akik megbíznak a márkádban, akár 50%-kal szívesebben vásárolnak új terméket.

Mi történik, ha hiányzik a márkabizalom?

A márkabizalom elvesztésének következményei az egyébként rendkívül sikeres vállalatokat is érintik. Átlagosan az ügyfélkörük felét és értékeik körülbelül 30%-át veszítik el.

Például a Facebookot 2018 óta 87 millió felhasználó személyes adatának szivárogtatásával vádolják. Hasonló botrányokon ment keresztül a Volkswagen, az Uber, a Boeing és a Matell is.

A Facebook 15 millió felhasználót és összesen 80 milliárd dollárt veszített. A válság az image teljes megváltoztatására tett kísérlet során tetőzött.

Hogy mennyire lesz ez sikeres, majd az idő megmutatja.


Feliratkozás hírlevélre

Ha rendszeresen szeretne menő cikkeket kapni, iratkozzon fel.
Newsletter formulár (HU)

Prihlásiť sa k odberu newsletteru

Pre pravidelný prísun super článkov z nášho blogu nás neváhajte odoberať.
A Brand Testing Club egy új marketingeszköz, amelynek célja, hogy segítse a márkákat a termékek tesztelésében és az értékelések generálásában Európa-szerte, a tesztelőktől származó egyéb hiteles tartalmakkal együtt. Ily módon felbecsülhetetlen értékű reklámot készítünk, amelyre az ügyfelek hallgatnak.
Ne aggódj, körülbelül hetente egyszer küldünk e-mailt, és nem spammelünk.
© Copyright 2022 - Brand Testing Club - Made by Digiamo
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram