28. 2. 2023

Még a negatív vélemények is el tudják adni a terméket, a vásárlók 82%-a keresi őket

Nem lehet mindenkinek megfelelni. Még ha egy csúcstermékről beszélünk is, biztosan lesz olyan alkalom, amikor valami nem fog működni, nem lesz jó az íze, vagy épp nem fog jól kinézni. Ilyenkor rossz vélemények fognak érkezni. Szerencsére még a negatív vélemények is növelhetik az értékesítést vagy a márka hitelességét.

A vásárlók akár 82%-a kifejezetten a negatív értékeléseket keresi, ne rejtsd el őket

Valójában a rossz tapasztalatok elég gyakoriak, és az emberek tudják ezt. Ha nincs negatív értékelésed, a vásárlók akár 95%-a azt fogja hinni, hogy csalsz. A kutatások szerint az ideális review-k 1-5 csillag közötti értékeléseket tartalmaznak, a legkeresettebb átlagértékelés pedig 4,2 és 4,5 között van.

A negatív vélemények pszichológiája

Miért vonzódnak annyira a vásárlók a negatív véleményekhez? A negatív torzítás pszichológiai fogalma mindent megmagyaráz.

Eszerint az agyat sokkal jobban érdeklik a rossz hírek, mint a jó hírek. A gyakorlatban ennek van néhány érdekes következménye:

  • A negatív eseményekre koncentrálunk a legjobban, és ezekből tanulunk a legtöbbet.
  • A negatív információknak nagyobb súlyt tulajdonítunk a döntéshozatal során, és igazabbnak érzékeljük őket.

A negatív elfogultság elve közvetlenül megmagyarázza, hogy a rossz vélemények miért fontosak az ügyfelek számára:

  • A vásárlóknak ismerniük kell a termék rossz oldalát. Ez nemcsak számukra fontos, hanem a vásárlási döntésben is fontos szerepet játszik.
  • Egy termék negatív aspektusai sokkal jobban befolyásolják a vásárlókat, mint a lehetséges pozitív előnyök.
  • A negatív vélemények növelik a márka hitelességét, mert nagyobb valószínűséggel vesszük igaznak a rossz értékelést.

A negatív vélemények hozadéka meglepően pozitív lehet

2011-ben egy népszerű borkritikus úgy jellemezte az egyik drága toszkán bormárkát, hogy "olyan íze van, mint az állott zokninak". Az eredmény? A megrendelések 5%-os növekedése és a világ vezető médiájában való megjelenés.

A Pennsylvania Egyetem könyveladásokkal foglalkozó kutatása szerint a negatív kritikák átlagosan akár 45%-kal több eladást is hozhatnak, még akkor is, ha a kritika valóban durva. A zürichi és a koppenhágai egyetemek tanulmányai hasonló következtetésre jutottak.

Mire lehet ebből következtetni?

Az biztos, hogy nem a negativitásra kell építeni az üzletet. A Moz kutatásaiból például tudjuk, hogy már négy vagy több negatív utalás a termékedre a vásárlók akár 70%-ának elvesztéséhez vezet

A rossz kritikák pozitív hatása csak kiegészítő jellegű, és inkább a befutott, stabil vállalatoknál működik, amelyeknek mélységet és emberi arcot ad. Gondolj rá úgy, mint egy igazán tökéletes márka utolsó összetevőjére

TIPP: Azon tűnődsz, hogy a vélemények minősége vagy mennyisége a fontosabb? A választ a következő cikkünkből megtudhatod.


Feliratkozás hírlevélre

Ha rendszeresen szeretne menő cikkeket kapni, iratkozzon fel.

Kategóriák

Typy blogov

Legújabb cikkek

Kövesse a linkedinünket

Testuj.to

Kövesse facebook oldalunkat

A Brand Testing Club egy új marketingeszköz, amelynek célja, hogy segítse a márkákat a termékek tesztelésében és az értékelések generálásában Európa-szerte, a tesztelőktől származó egyéb hiteles tartalmakkal együtt. Ily módon felbecsülhetetlen értékű reklámot készítünk, amelyre az ügyfelek hallgatnak.
Ne aggódj, körülbelül hetente egyszer küldünk e-mailt, és nem spammelünk.
© Copyright 2022 - Brand Testing Club - Made by Digiamo
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram