23. 11. 2022

Hatékony véleménykezelés: így lehet a legtöbbet kihozni az értékelésekből 

A review management olyan művészet, amely a digitális környezetben egyre szükségesebb a sikerhez. Hogyan kell csinálni? A pozitív és negatív értékelésekbe való betekintés, a kreativitás, a reagálóképesség és a felelősségvállalás kulcsfontosságú. Mai cikkünkben a review managent előnyeivel foglalkozunk, valamint a folyamat megkönnyítésére adunk tippeket. 

A minőségi review management az e-kereskedelem sikerének alapja 

A vélemény erős fegyver az online marketingben, és kár lenne figyelmen kívül hagyni a visszajelzéseket.

Márkaként több platformról gyűjtjük rendszeresen a véleményeket. A szövegek lehetnek rövidek, hosszúak, pozitívak vagy negatívak. Néhányan támogatják Önt, mások fontos változtatásokat javasolnak. 

A hatékony véleménykezelés legnagyobb kihívása az, hogy nyomon tudjuk követni az összes visszajelzést, képesek legyünk feldolgozni az üzeneteket, foglalkozzunk velük, és a legtöbbet hozzuk ki belőlük. Nézzük meg a kérdést részletesebben.

Rendszeresen tartsa szemmel az értékeléseket 

Az online vélemények közvetlen kommunikációs csatornát jelentenek az ügyfelekkel.

Mindent elmondanak a termékről, ingyenes tesztelésként működnek élesben. Ez teszi őket nélkülözhetetlen információforrássá, amelyet a lehető legjobban ki kell használni. Elemezze őket rendszeresen, ne hagyjon ki egyet sem. 

A vélemények aktualitása fontosabb, mint a mennyiségük 

Egy sikeres vállalat gyorsan be tudja szerezni az értékeléseket. Ez persze jó, de ha már összegyűlt egy jelentős mennyiségű értékes, néhány marketinges hajlamos arra, hogy a babérjain üljön. Úgy gondolják, hogy már elég értékelésük van, és a frissebbeket nem használják.  

Miért jelent ez problémát? Az ügyfelek 68%-a számára ugyanis csak az elmúlt 3 hónapból származó értékelések relevánsak és hitelesek. Nem bíznak az ennél régebbiekben, és nem veszik őket figyelembe. Ezért fontos, hogy "vélemény-adatbázisát" naprakészen tartsa. 

Minden értékelés megérdemel egy választ 

Akár pozitív, akár negatív. Az ügyfelek több mint fele várja, hogy a márka reagáljon a véleményre. Enélkül úgy érzik, hogy nem értékelik őket; ezáltal pedig könnyen a személytelen vállalat képe alakulhat ki bennük a márkáról. 

Viszont ha reagál, akkor gyorsan bensőséges kapcsolatot alakíthat ki minden egyes vevővel

Ne hanyagolja el a negatív értékeléseket sem, azok is hasznosak lehetnek 

Arról, hogy még a negatív vélemények is segítenek az eladásban, egy másik cikkben bővebben írunk, itt csak annyit említünk meg, hogy a review management fontos része a kritikák proaktív kezelése és megoldása. Miért fontos ez? 

  • Mert a vásárlók 72%-a elvárja, hogy a márka gyorsan reagáljon a kritikájukra. Ha nem így teszünk, nem fognak többet a cégtől vásárolni. 
  • A problémák figyelmen kívül hagyásával kihagyjuk azt a lehetőséget, hogy a probléma megoldásával megmutassuk milyen nagyszerű ügyfélszolgálatot és iparági ismereteket tudunk nyújtani a vásárlóinknak. 
  • Ha egy új ügyfél azt látja, hogy nem veszünk tudomást mások panaszairól, frusztrált lesz, és valószínűleg továbbáll egy versenytársunkhoz. Végül is, miért vásárolna valaki olyan terméket, ami nem biztos, hogy működik, ráadásul úgy látja, hogy senki sem neki a megjavításában? 

Legyen kreatív, és használja fel az értékeléseket, ahol csak tudja 

A véleményekre való reakciónak nem feltétlenül kell egy egyszerű köszönetben kimerülnie. 

  • Ossza meg az értékelésekből készült infografikákat a Facebookon és LinkedInen
  • Mondja el az Insta Reels-ben, hogy milyen információkat kapott a véleményekből, és hogyan reagál rájuk. 
  • Építse be őket e-mail marketingjébe, vagy használja őket marketingkampányok részeként. 

Feliratkozás hírlevélre

Ha rendszeresen szeretne menő cikkeket kapni, iratkozzon fel.
A Brand Testing Club egy új marketingeszköz, amelynek célja, hogy segítse a márkákat a termékek tesztelésében és az értékelések generálásában Európa-szerte, a tesztelőktől származó egyéb hiteles tartalmakkal együtt. Ily módon felbecsülhetetlen értékű reklámot készítünk, amelyre az ügyfelek hallgatnak.
Ne aggódj, körülbelül hetente egyszer küldünk e-mailt, és nem spammelünk.
© Copyright 2022 - Brand Testing Club - Made by Digiamo
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram